Ulaşım

Prag herhalde Avrupa'da en kolay şekilde bir yerden bir yere gittiğim şehir oldu. Bunun iki sebebi var. Bir şehrin küçük olması, ikincisi ise nerde olursanız olun, en yakın metro/tramvay durağına en fazla 100m uzakta olmaniz. Toplu taşıma için alacağınız biletler tek binişlik olabileceği gibi günlük, 3 günlük, haftalık, aylık hatta yıllık şeklinde olabiliyor. İstanbul'a göre birçok şeyin daha ucuz olduğunu hemen farkedeceksiniz.


Ulaşım da bunlardan birisi mesela. Kalma sürenize göre alacağınız bir bileti ilk binişinizde metro ve tramvaylarda bulunan aletlere okutup sonra cüzdanınızda taşıyorsunuz. Biletiniz 3 günlük ise okuttuğunuz o tarihten itibaren 3 gün geçerli oluyor. Araç girişlerinde herhangi bir turnike ya da kısıtlama yok. Ancak devamlı olarak kontroller var ve kimliğini gösteren görevliler araç hareket ettikten sonra bir anda ayaklanıp işletilmiş bir biletinizin olup olmadığını kontrol ediyorlar. Ben 15 günde 3 kez karşılaştım. Mutlaka biletinizin süresinin geçmemiş ve bir makinada okutulmuş olduğuna emin olun.
Metro geceyarısına kadar çalışıyor. Birçok noktada metro kullanabilirsiniz. Ama daha güzeli tramvayların büyük bir kısmı 24 saat çalışıyor. Ve bir tramvay durağına rastlamak hiç de zor değil. Bundan dolayı cebinizde biletiniz varsa ulaşım konusunda problem yaşamayacağınız konusunda içiniz rahat olsun. En kötü taksiye binerseniz eğer taksilerin şehir standartlarına göre çok pahalı olduğunu hatırlatayim. Metro haritasına tıklayarak büyük versiyonuna erişebilirsiniz.

1 yorum:

Adsız dedi ki...

süper süper elinize sağlık...